SEN HİÇ ATEŞ BÖCEĞİ GÖRDÜN MÜ?

 NETFLİX'TE TÜRK SİNEMASI 



SİNEMA GÜNLÜĞÜ: 

265. FİLM

SEN HİÇ ATEŞ BÖCEĞİ GÖRDÜN MÜ?

Bu film bir Yılmaz Erdoğan klasiği oyunun birebir filme uyarlanmasıyla çekilmiş, memleket sorunlarına dokunan bir üslupta ama sert de olmayan, esprileri kaliteli,   bir güldürüp bir hüzünlendiren film. 

Oyunculuklar çok başarılı. Tiyatro oyunu da var platformda ama görüntü kalitesi çok kötü ve filmle birebir aynı metin olduğundan yarım bıraktım. Zaten Demet Akbağ'ın muhteşem oyunculuğu hem bu oyun hem de sinemamız açısından tartışmasızdır. Ama burada Ecem Erkek de harika bir performans sergilemiş. İzlemesi keyifli.

 266. FİLM

EKŞİ ELMALAR 2016

Bu filmi kaçırmışım beş yıl olmuş çekileli. Yılmaz Erdoğan tarzını ortaya koymuş. Şairliğini ve senaryo tarzını sevdiğimden olsa gerek romantik bu filmi beğendim. Memleket hallerini, yitip giden insanları, aşkları, ayrılıkları anlatışı şairceydi. Hatta Kelebeğin Rüyası en sevdiğim filmidir, bu da ikinci sırama yerleşti. Filmden bana kalan "Şimdiden başka zaman yoktur" cümlesi oldu.

   267. FİLM

GELİNCİK 2020

Orçun Benli'nin karanlık bir filmi. Diyalogu az, korku müzikleri verilerek 1990'lı yıllarda yaşanan faili meçhullere değinilmek istenmiş ama bir şey eksik. Sanırım senaryoda sıkıntı, akmıyor. Uyuklayarak bitirdim. Yıllar önce "Bu son Olsun" filmini yazdığımda da eksik bir şey var, ucuz solculuktan öte bir şeyler anlatılmalı ama ilk film demiştim. Bir şey değişmemiş ya da benim tarzım değil diyelim. O filmde Cem Karaca bitiş müziği ile toplamıştı filmin dağınıklığını ama burada onu da görmedim. Bana kar kalan arada uyuduğum vakit oldu:)) 

268. FİLM

NASİPSE ADAYIZ 2020

Senaristi, yönetmeni, başrol oyuncusu, hatta gerçek hikayenin kahramanı da Ercan Kesal olan bir film. Temposu yavaş, ülkede siyasetin nasıl işlediği, sağcısı solcusu fak etmeden insan kalitesinin düşüklüğü, menfaat uğruna herkesin herkesi nasıl sattığını görmek isterseniz izlenebilir. Ben Bir zamanlar Anadolu'da filminde senaryo ve hikaye sahibi olan, kitaplaştırdığı öykülerini de gerçek hayattan seçen Ercan Kesal'ı sevdiğim için rahat izledim ama yavaş aktığı için hız seven Z kuşağı zorlanabilir.

   269. FİLM

YER DEMİR GÖK BAKIR 1987

Yaşar Kemal klasiklerinden memleket halleri. 264. film olarak da Yazı-yorum dergi için Yılanı Öldürseler'i yazmıştım. İkisi de güzel filmler. Nostalji yapmak isterseniz seyredebilirsiniz. Platformda olmayabilir.

270. FİLM

BELLA'NIN HİKAYESİ

Türk Musevi Cemiyetinin özel gösteriminde köy enstitülerinde çalışıp yabancı dil öğreten Bella Eskinazi'nin yaşam öyküsü idi. Güzel bir anlatımdı.

271. FİLM

ANNEMİN YARASI 

Yine bir BKM FİLMİ. Bosna Hersek'te bütün dünyanın gözü önünde çekilen acılardan çıkmayı başaranlardan birinin hikayesiydi. Ne çok acı var hala bu gün dünyanın geri bırakılmış ve kimsenin umurunda olmayan coğrafyalarında ülkemiz dahil ne çok acı yaşanıyor. İnsanlar kayboluyor, ölüyor, intihar ediyor, hastalanıyor, yalnızlık kuyusunda debeleniyor. İzlenesi bir film.  

  272. FİLM

ÇINAR AĞACI

Handan İpekçioğlu yazıp yönetmiş. Kendi aile hikayesi olsa gerek. Güzel, hüzünlü, duygusu kararında bir filmdi.

273. FİLM

BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ

İsmine ve yazarına vurulup aldığım kitabın filmini önce izleyince kitabı okuyacak motivasyonu kaybettiğim bir film oldu. İki yakın arkadaş aynı evi paylaşırken lise arkadaşları bir adamın anne babası aniden ölüyor. Cenazeye gelen adam yurt dışına dönerken Ankara'da okuyan kız kardeşini arkadaşlarına emanet ediyor. Onların evine yerleşen kıza ikisi birden aşık oluyor. Geriliyorlar ama kız başkasından hamile kalınca yani yorgan gidince kavga da bitiyor. Bu kadar film. Spoiler verdim ki, seyredecek bir şey olmadığını görün. 

1 yorum:

  1. İzlediklerim de var, izlemediklerimde.. Teşekkürler paylaşım için, iyi bayramlar🤗

    YanıtlaSil

Bırak Dağınık Kalsın sitesinde Çam Ağacının Gölgesinde vardı

  *Çam Ağanının Gölgesinde, Handan Kılıç’ın 2022 yılında çıkan romanı. Yazarın bu ilk roman fakat daha önce yayınlamış öyküleri var. Bir ilk...