THE MİND EXPLANİED 2019 NETFLİX BELGESEL



SİNEMA GÜNLÜĞÜ 126



Netflix yapımı güzel bir belgeselden bahsetmek istiyorum. Süresi 20 dakikalık beş bölümden oluşuyor. Beynin işleyişi inceleniyor. 

Emma Stone tarafından anlatılır ve psychedelic ilaçlar hayal ettiklerinde veya kullandıklarında insan beyninde neler olduğu gibi temaları inceler. Bölümler bellek, rüyalar, kaygı, farkındalık ve psychedelics gibi konuları araştırıyor.


1.Bölüm Hafıza

Bir anının, bir yılda % 50 değiştiğini biliyor muydunuz? Her ne kadar tamamının doğru olduğuna inansalar da, öncelikle insanlar duygusal anları, yüzleri hatırlar. Mekan hissi ile destekleyip hikaye ile güçlendirirler. 





Zihnimiz adeta bir zaman makinesi ve bir anıyı hatırlamak için deneyimin kalbine zoom yapmak gerekir. 

2. Bölüm Rüyalar

Genelde hatırlamayız ama üç su bardağı su içip yatarsan sık uyanır ve hatırlarsın. Jung' a göre rüyaların hepsi Frued dediği gibi cinsel kökene dayanmaz. Kaygı, saflık, bilgelik sebebiyle de görülen rüyalar vardır. 

3. Bölüm Ankisiyete

Kadınlar erkeklerden  iki kat fazla kaygılı. Anne babada varsa çocukta da olur. Kaygılı insanın seratonin hormonu düşüktür. Sosyal medya kaygıyı artırır, spor yapmaksa azaltır.

4. Bölüm Farkındalık 

Odaklanma sağlayan her şey mesela meditasyon eğer ileri düzeyde yapılırsa tabi sizi zihninizin efendisi yapar. 

Transdantal meditasyon, tekrardır. Tıpkı zikir gibi. Bütün dinlerde buna yarayan pratikler vardır. 

Misal tehlikeyle karşılaştınız. Tilki geldi ve sizi yemek istiyor. Kaplumbağa gibi yapın, içinize çekilin, bekleyip bekleyip gitsin.

Çocukken panik atak geçiren kişiye babası, "Savaşma izle" diyor. Bunun üzerine paniğine merhaba diyor ve bununla meditasyona geçiyor. Meditasyonun amacı sizi nazikleştirebilmektir. Ama öncesi ahlaktır. Sadece şekilsek olarak meditasyondan faydalanırız ama yetmez.

5. Bölüm 

Uyuşturan ilaçların beyin ve karar alma mekanizmasına etkisi anlatılıyor.


  





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bırak Dağınık Kalsın sitesinde Çam Ağacının Gölgesinde vardı

  *Çam Ağanının Gölgesinde, Handan Kılıç’ın 2022 yılında çıkan romanı. Yazarın bu ilk roman fakat daha önce yayınlamış öyküleri var. Bir ilk...