HAYSİYET KOLONİSİ- 2015


SİNEMA GÜNLÜĞÜ 102. FİLM -

Spoiler içerir -




İsimler herkesin hayatında belirleyicidir. Bu nedenle önemlidir. Seçme şansımızın olduğu her yerde onları olan durum üzerine değil de istediğimiz dilek ve temennilere göre koyarız. 

Sadece kendi adımız, bizim değil, anne babamızın ya da onların iradelerine ipotek koymuş kendi anne babalarının eseridir. Bazen bir ömür o isimle mücadele ederiz bazen de ekmeğini yeriz. Velhasıl arzuları yansıtır isimler. 

Arzu, istenendir yani elimizin altında değildir. Mutluluk arayan bir çift çocuğuna bu ismi verebilir. Hayatında esaretin izleri olanlar evladı kız da olsa oğlan da "Özgür" ismini seçebilir çocuğuna. Bir iş yeri açarken önceki hayatından kaçmanın ferahlığı ile "Kurtuluş" adını verebilir dükkanına bir esnaf. 




Hatta rivayettir ki, soyadı kanunu çıktığında herkese kendi sülalesinin adını belirleme hakkı verilmiş. Zamanında savaştan kaçanlar "Asker", korkaklar "Cesur", pısırıklar "Atılgan" gibi örneklerini artırabileceğimiz seçimler yapmışlar. Kendilerinde eksik olanı, kompleks olarak taşıdıkları içsel yaralarını örtecek kelimelere sığınmışlar. Bu bilgi doğru mudur bilinmez ama son derece akla yatkın, bilinçaltını dışa vurum açısından da uygun bir yorum gibi. 

Yazının devamı için Yazı-yorum dergisinin 21. sayısını ücretsiz indirebilirsiniz.





7 yorum:

  1. handan hanım güzel yazınız için teşekkür ediyoruz. pazar gününü evinde geçirmek isteyenler için iyi bir seçenek sundunuz bu yazınızla. yazınız aslında bütün otoriter rejimlerde olan şeyi güzel bir şekilde özetlemiş. benim de düşüncem; bütün otoriter rejimler insanı değersizleştirir ve aşağılar, kendi gibi düşünmeyen herkesi ötekileştirir.isimlerle ilgili yorumunuz ise gerçekten ilginç, bu konuyu psikologların ve sosyologların incelemesi gerektiğini düşünüyorum. filmin sonundaki düşüncem şu oldu; en kötü demokratik rejim en iyi otoriter rejimden daha iyidir. kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel anlatmışsınız, kesinlikle izlemeliyim. Zira konusu çok ilgimi çekti. İsim verirken çocuklarımızın yarın karşılaşacağı durumlar için de fikir sahibi olmalıyız. Kararımızı biraz da bu şekillendirmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız ne garip isimler var hatta dün internette görmüştüm babası değişiklik olsun diye kendi adının tersini koymuş çocuğa kendi adı Mustafaymış düşünün adamın yaşadıklarını ömrünce herkezi anlamsız ismini babasının fantazisi olduğunu açıklamak zorunda kalıyor

      Sil
  3. bunu da listeye alayım. alman filmiymiş good :) ay bu arada, son on yılın en iyi iki filmi kabul ettiğim iki film var :) biri, asla gözlerini kaçırma, 2018, almanya, diğeri de sefertası, 2013, Hindistan. izle benim için bi araa ama büyük ekran olsun laptop diyel hihihi :)

    YanıtlaSil
  4. Mim yapıyor musun arkadaşım? Seni mimledim. Bu mim de filmlerle ilgili.

    YanıtlaSil

DİPSİZ GÖL SÖYLEŞİSİ EDEBİYATHABER'DE

Handan Kılıç: “Bir ülkede kadınların kızların, çocukların, hayvanların güvenliği yokken sadece kadınlar değil kimse mutlu olamaz” Eylül 9, 2...