Angst essen Seele auf (1974) Korku Ruhu Kemirir

                                                                  SİNEMA GÜNLÜĞÜ 127.FİLM   

Spoiler içerir.

Alman sinemasının kült filmlerinden ilginç bir yaşam öyküsü olup genç yaşta ölen bir yönetmenin çektiği çok sayıda film arasında en güzellerinden biridir.

Ali: Korku Ruhu Kemirir (Angst essen Seele auf), 1974 yapımı bir Rainer Werner Fassbinder filmi. Yönetmenin en önemli yapıtları arasında sayılır. Almanya'nın Münih kentinde çekilen film, göçmen bir işçinin, kendisinden 20 yaş büyük bir Alman kadınla olan imkânsız evliliğini anlatır.


Ali, Fas'tan Almanya'ya çalışmak için gelmiş bir işçidir. Her zaman gittiği ve Arab arkadaşlarıyla buluştuğu bir barda, 60 yaşının üzerindeki Emmi isimli bir kadınla tanışır. Emmi, kendisine aşık olur ve bir süre sonra evlenirler. Ancak, bu evlilik göçmenlerin yarattığı tedirginliği yoğunlukla yaşayan Bavyera Almanları üzerinde şok etkisi yaratır. Emmi, çocukları ve çevresi tarafından itilir. İmkansız gibi görünen Emmi ve Ali'nin aşkı, hikâye ilerledikçe yönetmen tarafından sert bir toplum eleştirisine doğru evrilir.

Rainer Werner Fassbinder imdb.com'da yer alan bir alıntısında şu sözleri söylüyor: 

"Her iyi yönetmenin tek bir teması vardır ve nihayetinde tekrar tekrar aynı filmi çeker. benim ana konum, hislerin sömürülebilmesi, sömüren kim olursa olsun. bu sömürü asla bitmez. sürekliliği olan bir tema bu. devletin vatanseverliği sömürmesi, bir ilişkideki sömürü olsun fark etmez; biri muhakkak diğerini yok eder." bu alıntı filmi anlamak için de güzel bir bakış açısı sunuyor bize.

Handan Kılıç
16/5/2020

2 yorum:

  1. Çok güzel bir filme benziyor. Bu tür toplumdan dışlanan hikayeleri çok seviyorum ben. Vakit bulursam izlemeyi çok isterim. Teşekkürler öneri için. :)

    YanıtlaSil

Bırak Dağınık Kalsın sitesinde Çam Ağacının Gölgesinde vardı

  *Çam Ağanının Gölgesinde, Handan Kılıç’ın 2022 yılında çıkan romanı. Yazarın bu ilk roman fakat daha önce yayınlamış öyküleri var. Bir ilk...