Uçan Süpürge Film Festivali İzlence 3.GÜN



FİLM KÜNYELERİ VE DETAYLAR İÇİN KATALOGA TIKLAYIN.

 
 31-HUTSULKA KSENYA

"1939. Amerikalı ve Ukraynalı genç Yaro, Karpat Dağlarına gelir. Babası Ukraynalı bir kızla evlenmesi şartıyla ona bir miras bırakmıştır. Yaro, Hutsul kızı Ksenya ile tanışır ve planını gözden geçirmek durumunda kalır."

Şahane bir filmdi. Ukrayna yapımı film bir tiyatro oyunundan esinlenmiş. Görüntüler, çekimler, kostümler, müzikler her şey çok iyiydi. Mutlaka izlenmeli.

"Kadınlar çoban yıldızına benzer, uzaktan parlar" diyene cevap "Bence kadınlar güneşe benzer, ama yakmaya başladı mı işin bitmiş demektir" diye geldi:))

32-ZEYTİN DEĞİRMENİ

"Ağaç kuşa dedi ki: Senin kanatların bende olsa, dünyanın sonuna kadar giderdim! Kuş ağaca dedi ki: Senin köklerin bende olsa, evimi aramazdım!" diye tanıtılmış, kısa film.

33-AKREBİN YOLCULUĞU

Çok güzel bir filmdi. Bilahare bunu yazacağım. 

34- Şahika Tekand ile söyleşi çok verimli idi.

35- BERLİN’DEKİ KELEBEKLER: İKİYE BÖLÜNMÜŞ BİR RUHUN HİKAYESİ BUTTERFLIES IN BERLIN: DIARY OF A SOUL SPLIT IN TWO

"Alex 1933’te, Weimar Cumhuriyeti dönemi sırasında, Berlin’e taşınır. Dünyadaki yerinin ve cinsel kimliğinin arayışında iken, cinsiyet geçiş süreci tamamlanan tarihteki ilk transseksüel olur. Bu, ne yazık ki Nasyonal Sosyalizmin yükselişi sırasında gerçekleşir ve toplumsal bir parçalanma cinsel özgürlük başkentini, tüm zamanların en baskıcı ülkesine dönüştürür."

36-KRALİÇE LEAR

Pelin Esmer'in yıllar önce köyde kurulan tiyatro ekibini anlattığı Oyun adlı belgeseldeki kadınların turnesine katılıp çektiği belgesel yapım, ustaca ve çok keyifliydi.

"Shakespeare’in Kral Lear’i, suyun bile zor ulaştığı Mersin’in unutulmuş dağ köylerine doğru uçurumlu yollarda toz toprak içinde yolculuk ederken, Arslanköylü tiyatrocu kadınların maharetli ellerinde usulca Kraliçe Lear’e dönüşür."  

37-Pelin Esmer söyleşisi verimli idi.

38-BOŞLUK

Bu kısa filmi çok beğendim. Türk yapımıydı, oyunculuklar da çok iyiydi.

"Simge kendisini tutsak gibi hissettiği ilişkisini bitirebilmek için hiç tanımadığı bir adamdan sevgilisinin rolünü oynamasını ister fakat bu ayrılık konuşmasının provası Simge’yi hiç ummadığı bir yere taşır."

39-ORADA

" Fransa’da gelecek vaadeden bir tiyatro oyuncusu olan Aylin’in ağır hasta babasını görmek için acilen Türkiye’e dönmesi gerekmektedir. Ancak karşılaştığı bürokratik problemler onu çok zor bir ikileme düşürür, giderse Fransa’ya geri dönemeyecek, kalırsa belki de babasını bir daha göremeyecektir. Aylin’in karar vermek için çok az zamanı kalmıştır."

Güzeldi.

40-ÖTEKİ TARAF

"Feng-Lou erkek kardeşi Kun-Jie ile küçük bir evde yaşar. Feng-Lou, kızı Ah Xi’den ayrılma tehlikesi ile karşı karşıya kalır, bu yüzden kızını saklar. Bir gün, Ah Xİ, eve giren siyah bir kelebeği kurtarır, ve Kun-Jie aniden tavan arasında ölür. "

41-FRANSIZCA ÖĞRETMENİ

Uzun metraj bu yapım da gayet başarılı idi, keyifle izledim, öneririm. 

"Film, karmaşık kişisel ikilemleriyle boğuşan Cleo’yu anlatır. Cleo, kendisinin yarı yaşındaki Matthew isimli öğrenciyle tereddütle bir ilişkiye başlar. Kızı Sophie, babasının ölümünden sonra New York’tan dönerek Cleo’yla birlikte yaşamaya başlar. Anne ile kızın arasındaki zaten sorunlu ilişki, Cleo, Sophie ve Matthew arasındaki üçgenin açığa çıkmasıyla yoğunlaşır. Şu anla geçmiş çarpışır, uzun süredir gömülü olan aile meseleleri bu kompleks, nesillerarası dramayla yüzeye çıkar."

42-YEMİNLİ BAKİRE VE GENÇ KADIN THE SWORN VIRGIN AND THE GIRL

"Bedrie (61) Arnavutluk’ta bir kız çocuğu olarak dünyaya gelir. Bugün erkek olarak hayatına devam etmektedir. Bir erkek olarak sosyal statüsünü korumak için bekaret yemini eder. Bir gün genö Adele’den (26) bir telefon alır. Arnavut bir kadın olarak kimliğini aramaktadır. Ataerkil Arnavutluk’ta kendi kararlarını kendi alabileceği bir hayat sürmek istemektedir. Adele, Bedrie’de sorularına yanıt aramaktadır"

Çok değişik bir adetin anlatıldığı belgesel hem bilgi verici hem de düşündürücü idi. 

43-ÖTEKİ

"Trans kişiler toplumun biyolojik cinsiyet için norm saydığı özelliklerin dışında davrandıklarında toplum onları “düzeltmeye” çalışır. Eğer “iyileşme(!)” göstermezlerse önyargı ve ayrımcılığa maruz kalırlar. Trans erkek olan Toprak ve Ecmel de bunlarla mücadele etmek zorunda."
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bırak Dağınık Kalsın sitesinde Çam Ağacının Gölgesinde vardı

  *Çam Ağanının Gölgesinde, Handan Kılıç’ın 2022 yılında çıkan romanı. Yazarın bu ilk roman fakat daha önce yayınlamış öyküleri var. Bir ilk...