SİNEMA GÜNLÜĞÜ 5

Bugün şahane önerilerim var. Bu arada 23.filme gelmişiz:)) 
23-Revolutionary Road- HAYALLERİN PEŞİNDE 2008

 Sinemanın sevilen çiftlerinin bir araya geldiği sarsıcı bir film daha. detaylar için tıklayabilirsiniz. İyi ya da kötü olduğuna seyrettikten sonra siz karar verecekseniz. Belli bir yaşın üzerinde, evli ve çocuklu iseniz daha çok dokunacak size.    

-Hissetmek istiyorum. 
-Sakın unutma çiçeğini, büyümesi için onu sulamalısın.
-Siz bu güne kadar tanıştığımız en ilginç kişisiniz.
-Siz herkesten özel görünüyordunuz. 

24- About Time-Zamanda Aşk-2013



Güzel, aile kavramını öne çıkaran, aileyi olumlayıcı bir film.Kısaca, alt metninde, ailenin kıymetini bil, yaşadığın hayat istediğin, hayal ettiğin hayattan daha iyi olabilir diyor. 

Zaten hepimiz biliriz: Keşke demek kötüdür, olanda hayır var diyerek kabul etmek mutluluğa, daha geniş ifadesiyle huzura giden yegane yoldur.   

25-My Beautiful Country -İbre Köprüsü 2012

 Çok çok güzel bir filmdi. Savaşın, aslında çatışmaların dışında kaldığı sanılan kadın ve çocuklara, hayata etkisi daha iyi anlatılamazdı. Gözyaşlarımı tutamadığım film Sırp, Hırvat, Alman yapımı. 1999 Kosova Savaşı zamanında bireysel bir hikaye üzerinden derin bir anlatım, evrensel acılar. Hala her yerde yaşanan, belki yanı başımızda olan yalnız ve çocuklu kadınların yaşam mücadelesi.

26-Mandariinid / Tangerines / Mandalinalar - 2013

Savaşın hasarı ile ilgili film dedik yukarıda ve hemen çok sevdiğim bir başka film geldi aklıma. Detayları başlığı tıklayıp okuyabilirsiniz. 
Bu filmden notlar:

-Eski hayatımız sona erdi.Hepsi buydu.(Kabul edilmesi ne zor bir gerçekliktir. Ama yiyecek ekmeğiniz bittiyse oradan götürür hayat sizi.)Mandalinaları sat ve Estonya'ya geri dön.
-Evin yandığı bir sahne var. Adam çömelip izliyor.İnsanın hayatının dağıldığı o anda anılarının, evinin, herşeyin yanışını izlemek, çok zor, atlatırsa ciddi tekamül ettirici bir imtihan.

-Burayı seviyorum ve nefret ediyorum.

-Bu kimsenin savaşı değil dedim, oğlum dinlemedi. 

Burada, İsmet Özel'in bir şiiri geldi aklıma, son noktayı koyan muhteşem bir şiir:

"Başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız 
ve devam ediyor başkalarının hınçlarıyla 
düşmanı gösteriyorlar,ona saldırıyoruz 
siz gidin artık 
düşman dağıldı dedikleri bir anda 
anlaşılıyor 
baştan beri bütün yenik düşenlerle 
aynı kışlaktaymışız 
incecik yas dumanı herkese ulaşıyor 
sevinç günlerine hürya doluştuğumuzda 
tek başınayız."  

Film şahane, bitiş müziği ile de golü atıyor. Öylece kalıyorsunuz oturduğunuz yerde ve yarını düşünmektense anda kalmak gerektiğini bir kez daha anlıyorsunuz.

27-OBLOMOV- 1980

 İşte Rus Edebiyatı'nın bence en iyi, en akıcı romanının film uyarlaması. Kitabı okumak koşuluyla izlenebilir. Rusça olan filmin linkini başlıkta ekledim. 700 sayfalık romanı filme çekerken epey yer atlanmış olduğundan kitabı okumadan bir şey anlaşılır mı bilmiyorum. Ama okuduysanız da hayal kırıklığı yaşarsınız. En iyisi mi "Suç ve Ceza" dan önce/sonra mutlaka okunmalı. Gonçarov'un dilimize çevrilmiş başka kitabı olmaması da büyük kayıp. Resmen bir dil şöleni var romanda, aldığım haz hala damağımda. Oblomovluk bir kavram olarak literatüre de yerleşmiş olduğundan bu konuya bir eğilin derim. İnce kitaplardan daha çabuk okunuyor. 
  

5 yorum:

  1. Oblomov'u severek okumuş, filmini de uzun süre aramıştım. Hatırlatma babında iyi gelecek izlemek.

    YanıtlaSil
  2. about time minnoş filmdii. mandarins iyi tabikidee :) diğerlerini not aldım. oblomov romanını çook sevsem de filmini bilmiyodum izlerim pikuuu :)

    YanıtlaSil

Bırak Dağınık Kalsın sitesinde Çam Ağacının Gölgesinde vardı

  *Çam Ağanının Gölgesinde, Handan Kılıç’ın 2022 yılında çıkan romanı. Yazarın bu ilk roman fakat daha önce yayınlamış öyküleri var. Bir ilk...